zaterdag 20 december 2008

zonnepanelen: voor of tegen?

Nu de discussie oplaait over alternatieve energie, waarbij Tom Lassing de kar wil trekken voor een energieonafhankelijk Nederland door windmolens te plaatsen, is het ook leerrijk te bekijken hoe interessant zonnepanelen zijn.


Hier volgen een reeks contra's:

1. Voor het maken van zonnepanelen worden de volgende producten gebruikt:

  • arseen: beter bekend als rattevergif, extreem giftig
  • zoutzuur: zeer corrosief en gevaarlijk
  • arsine:giftig gas
  • fosfine: reeds in zeer lage concentraties dodelijk
  • telluurverbindingen: zeer giftig
  • de gevaarlijke zuren: zwavelzuur en salpeterzuur. Waterstofperoxide,...

De meeste van deze producten zijn niet alleen gevaarlijk bij de productie, maar sommige vergen, na de levensduur van de panelen, een zeer speciale bewerking om ze op een propere manier te "recycleren". Zonnepanelen milieuvriendelijk?

2. Zonnepanelen moeten 1 à 2 jaar vol rendement energie leveren om hun eigen productie energie terug te verdienen.

3. De zonnepanelen zijn zo duur, dat ze enkel geplaatst worden door mensen of bedrijven als ze zwaar gesubsideerd worden door de overheid. En van waar komt die subsidie? Toch niet weer van de belastingbetaler zeker? Of toch? Maar zelfs dan is de terugverdientijd minstens 10 jaar. Zonder subsidie kan dit oplopen tot 30 jaar. Je kan je afvragen in welke toestand ze dan zijn. De levensduur wordt slechts op 25 à 30 jaar geschat. Resultaat dus nihil.

4. Het rendement van een zonnepaneel ligt zeer laag. De productie van electriciteit vergt dan ook grote oppervlaktes aan panelen. Niet echt interessant dus.

5. België en Nederland hebben relatief weinig (zon)licht, en deze schommelt behoorlijk volgens seizoen. Hoe zuidelijker, hoe meer zon en hoe constanter licht. Tevens is het onregelmatig en moet het dus opgeslagen worden in accu's (met weer een hoop nadelen). Als de accu dan volledig opgeladen is, daalt het rendement zelfs tot nul, ook al schijnt buiten volop de zon. Alleen als het teveel aan energie kan teruggegeven worden aan het electriciteitsnet is het interessant. Toch hoort men veel problemen over deze terugdraaimeter. Die blijkt niet altijd goed te werken en sommige electriciteitsmaatschappijen vinden dat absoluut niet erg.

Hebben zonnepanelen dan geen meerwaarde? Zeer zeker. Voor toestellen die energie nodig hebben waar niet direct een electriciteitsnetwerk voorhanden is zoals in ruimtevaartuigen, voor lantaarns op afgelegen plaatsen, voor gadgets zoals rekenmachientjes, voor romantische lichtbollen in de vijver,... , duizend en één interessante mogelijkheden. Maar om, met de op vandaag, minderwaardige zonnepanelen het Belgisch/Nederlands energieprobleem op te lossen, daar geloof ik niet in. U wel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten