maandag 8 december 2008

Een echte vergeten grondstof

Na de serieuze onderwerpen van de laatste dagen, is het tijd voor iets anders. Iedereen herinnert zich de commotie over de "vergeten" grondstof. Maarten Verheyen had iedereen al een paar weken in de ban om welke grondstof het dan wel zou kunnen gaan. Het bleek ZILVER te zijn. Tot hiertoe heeft Maarten zijn gelijk niet gehaald. De prijs van het zilver is samen met het goud flink in waarde gedaald. Maar wat vandaag niet is, kan nog komen.

Maarten heeft al veel goede dingen gepubliceerd in zijn nieuwsbrief. Zo waarschuwde hij sedert de zomer van 2007 om niet meer in financiƫle aandelen te beleggen. Wie het toch deed, moet vandaag op de blaren zitten.

Ook raadde hij vorig jaar iedereen aan om te speculeren op de Yen. Het heeft een jaar geduurd, maar wie turbo's op de yen had gekocht, heeft nu gigantisch veel winst gemaakt.

Met zijn artikel over de "vergeten" grondstof heeft hij fouten gemaakt, want een vergeten grondstof is zilver zeker niet. De speculatie op zilver is actief aanwezig en zo ondergewaardeerd als Maarten voorstelde, is zilver zeker niet. De vorige all time high van 50$ was het resultaat van een nooit geziene kunstmatige zeepbel constructie. Tevens was zijn enthousiasme te groot over zilver. Zijn argumenten zijn grotendeels juist, maar door zijn schrijfwijze geeft hij de indruk dat zilver op zeer korte termijn indrukwekkend zal stijgen. Dat zilver zal stijgen, ben ik ook wel van overtuigd, maar dan moet je echt over een langere termijn spreken. Ook heeft Maarten de spanning te hoog opgedreven, waardoor de verwachtingen niet meer in verhouding waren.

Tenslotte: Zilver blijkt, indien u het fysiek aanschaft, wel flink duurder te zijn dan de spotprijs. Over het waarom hiervan zijn er al enkele berichten gekomen, toch zou ik graag een sluitende verklaring horen, want ik heb het idee nog niet afgezworen om ook in zilver en goud te beleggen. Maar genoeg over zilver nu.

Nu over echte vergeten grondstoffen.

Zo is er een grondstof die reeds in de Oudheid gebruikt werd als brandstof. Ook in Nederland en Belgiƫ is deze grondstof te vinden, wat al uitzonderlijk is natuurlijk. Maar de meesten zijn het vergeten. Jammer. Maar ze komt terug, zeker weten. Als alle olie, aardgas en steenkool opgestookt zijn, komt ze terug. Voor alle duidelijkheid: dit zal niet dit jaar zijn, misschien zullen we het zelfs niet meer in ons leven meemaken. Kent u het? Misschien. Hier en daar zullen er mensen zijn die zeggen: Natuurlijk ken ik het, ik gebruik het zelf, of mijn ouders of grootouders. Tijdens de oorlog was het immers een gegeerd product.

Op de beurs gaat u er geen geld mee verdienen, maar misschien wel met het product zelf.

Kent u ook echte vergeten grondstoffen? Of weet u over welke grondstof ik het heb?

1 opmerking:

  1. Over turf :-)

    Akkoord over zilver, de bull verhalen zijn er serieus over.

    BeantwoordenVerwijderen