donderdag 4 december 2008

meerwaarde van een beursforum

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een reactie op een beursforum, waar deze artikels verschenen.


Het is misschien geen slecht idee om eens stil te staan bij de meerwaarde van een forum. Een forum als deze bestaat uit twee delen: Een artikel en de reacties erop. Het artikel op zich is meestal slechts een voorzet, het geheel is pas interessant als er reacties komen waarbij men het eens/oneens is met het artikel.

Veel reacties zijn positief, want sedert dit forum actief is, heb ik al veel geleerd uit reacties. Deze reacties, samen met het artikel, zorgen ervoor dat we allen, zowel schrijver als lezer, veel opsteken. Voilà de meerwaarde van een forum.

Waarover moet de inhoud gaan van een artikel? Wat mij betreft: Over alles, zolang het maar van dicht of van ver met beurs en economie te maken heeft.

Het is duidelijk dat de meeste lezers hier specialisten in het vak zijn. Dat is te merken aan de intelligente reacties. Toch zijn er misschien ook lezers die pas hun eerste stappen op de beurs zetten. Hieronder vindt u een stuk van een kennispeiling op een Belgische beurssite. Het betreft multiple choice vragen met drie of vier mogelijkheden. Drie van die vragen zijn:

Waarom heeft verlaging van de rente een positieve invloed op de beurs?

Als Philips u een dividendpercentage van 10% geeft, wat betekent dit?

Wat is "short gaan" en wat is "long gaan" in aandelen?

Velen op dit forum zullen deze vragen feilloos beantwoorden. Het percentage van juiste antwoorden op die beurssite is respectievelijk 45%, 36% en 28%, welke nog geflatteerd zijn door het multiple choice karakter ervan. Het is duidelijk dat er ook veel beleggers zijn waarvan hun kennis onvoldoende is. Zij hebben ook recht om bij te leren, en hoe kan dit beter dan op een forum met "actie en reactie"?

Ten slotte: Waarom dit forum?

Deze reden is persoonlijk. Bijna alle beurssites en -forums zijn afhankelijk. Meestal worden ze beheerd door media maatschappijen met financiële belangen. Dit forum is volledig onafhankelijk en alle artikels en reacties gebeuren dan ook in volle vrijheid. Enkel spam en onfatsoenlijkheid worden niet gedoogd. Indien lezers zich geroepen voelen om ook een artikel te plaatsen, kan dit door zich aan te melden.

Nog ééntje om te stoppen (waarom andere sites niet altijd koosjer zijn). Hieronder volgen de recentste beursadviezen van een bankanalist over het aandeel Fortis: Deze adviezen worden gepubliceerd op zo'n niet-onafhankelijke site. Vraagje: Wat zou het advies zijn als Fortis 0,01€ waard zou zijn. Kopen, misschien?

16/10/08
FORTIS Kopen € 1,50(koersdoel)
16/06/08
FORTIS Kopen € 17,75(koersdoel)
22/04/08
FORTIS Kopen € 26,00(koersdoel)
29/01/08
FORTIS Kopen € 27,00(koersdoel)
24/10/07
FORTIS Kopen € 30,00(koersdoel)
16/04/07
FORTIS Kopen € 39,00(koersdoel)

(foto humo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten