zaterdag 22 november 2008

Het Galileoproject, L'histoire se répète deel 4

Het grootste Europese project in de ruimtevaart is het Galileo globale satellietnavigatiesysteem. Waarom doet europa dit miljarden euro's verslindende project. Prestige? Zeer zeker. Overbodig daar we toch al het GPS systeem hebben? Zeer zeker niet.


Het megaproject is voorzien voor operationeel te zijn vanaf 2013. Het zal een verbeterde versie zijn van GPS daar het de positie zal kunnen bepalen tot op de milimeter. Het verschilt echter wel in meer met GPS, die de facto een militair systeem is. Gps kan op ieder moment uitgeschakeld worden door het beruchte knopje in Amerika. Daar staan wij dan in Europa. Galileo moet naast een militaire functie vooral veel commerciëler zijn.

Het is dus de enige mogelijkheid om onafhankelijk van Amerika te opereren door een nieuw systeem te ontwerpen. Dit zien de "masters of the world" natuurlijk niet graag gebeuren. Ze zijn hun monopolie kwijt (ook voor levering van de benodigde GPS apparatuur) en vrezen dat schurkenstaten Galileo gaan gebruiken om militaire acties uit te voeren tegen Amerika. De Amerikanen hebben dan beslist om evenveel miljarden te spenderen om Galileo... uit te kunnen schakelen.

Beide werelddelen zijn gelukkig met elkaar gaan praten en er is een volledig protocol opgesteld van versleutelde frequenties zodat beiden het systeem voor zichzelf kunnen gebruiken, maar wel, in oorlogstijd, kunnen uitschakelen voor derden. Ook met de russen (hebben ook een eigen systeem GLONASS) is er gepraat en zijn er samenwerkingsverbanden. Tevens vormen beide systemen (GPS en Galileo) een perfect 100% dekking op aarde. Ondertussen hebben ook o.a. China en India zich aangesloten bij het Galileo project. Het zal zo werken dat overheden kanalen zullen kunnen huren op het systeem.

China en India zijn pas echte concurrenten van Amerika. Want ook in het project van het ruimtestation ISS zijn beide landen vragende partij waarbij Amerika dwars ligt. Het is duidelijk. Alle grote mogendheden willen pro forma wel samenwerken maar proberen vooral zichzelf te beschermen en de anderen de loef af te steken. De "koude" oorlog wordt voorlopig niet op aarde uitgevochten maar vooral in de ruimte, want daar zit de spitstechnologie. En ruimtewedloop leidt tot wapenwedloop. Dit hebben we al in de jaren zestig gezien.

Hierover kunt u meer lezen in mijn vorige artikels. In een volgend artikel bekijken we welke bedrijven daar garen bij spinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten