maandag 3 november 2008

De Euro:Voor of Tegen?

Voor het eerst kan er een meerderheid in Denemarken zijn voor de Euro. Zowat 52% van de Denen zou voor de invoering van de Euro zijn. De voornaamste reden is de hoge rente: 5,5% die nu geldig is in Denemarken om alles stabiel te houden. Dit is toch 1,75% meer dan in de Eurozone. De Deense regering wil dan ook rap een nieuw referendum houden. In 2000 werd in een gelijkaardig referendum de Euro nog resoluut afgewezen. Men hield er niet van om dezelfde munt te hebben als de Duitsers, wegens slechte ervaringen in het verleden.

In Nederland was de invoering geen succes, het heeft dan ook geleid tot het afwijzen van de Europese grondwet. Nederland had een sterke munt, heeft netjes zijn financiële zaken onder controle. Niet zo voor België. België is sowieso een instabiel land, met als gevolg een grote staatsschuld (wegens compensatie regelingen) en dus een zwakke munt.

Kun je je voorstellen wat er met de Belgische frank zou zijn gebeurd na de Fortis en Dexia problemen. We mogen er niet aan denken. Daarnaast kent België één van de hoogste inflaties binnen de EU. De miljarden die nu naar de banken gegaan zijn, zouden gediend moeten hebben om de Belgische frank te ondersteunen.

Daarom kunnen we in België maar één ding zeggen: Dank u Euro, je hebt ons land van nog grotere problemen gespaard.

En u, bent u voor of tegen de Euro?

1 opmerking:

  1. Ik ben voor de Euro. Je zegt het zeer juist, met de Belgische frank zaten we nu net zoals IJsland zeer diep in de put. Goud zou de enigste redding zijn geweesten dat hebben niet veel Belgen.

    Met de Euro heben we de Deutsche Mark ook in onze munt. De inflatie is daar de helft geweest dan bij ons of Nederland sinds de oorlog. De helft, dat is veel. Of dubbel zoveel inflatie bij Gulden, dollar en Belgische Frank als bij Deutsche Mark.

    Ben wel benieuwd wat de toekomst gaat brengen voor de Euro. Het belooft toch spannend te worden want zoals Hugh Hendry zegt: "The World needs Lira's and Peso's" waarmee hij bedoelt dat de economische crisis in het zuiden van Europa nog veel harder toeslaat maar zij nu hun sterkste wapen kwijt zijn, geld bijprinten zodat de munt daalt in waarde en de economie terug aantrekt.

    Een Duitser en een Italiaan rond dezelfde tafel om een gezamenlijk monetair beleid te voeren. Dat zal nog vonken geven.

    BeantwoordenVerwijderen